logo

Find de faktorer, der kan påvirke din huds sundhed

Din hud under angreb
Din hud er virkelig fantastisk på den måde, den beskytter din krop imod udefrakommende aggressioner. Hver dag må den hamle op med dusinvis af faktorer, som har evnen til at ændre den. Disse spænder fra det miljømæssige til dem, der er knyttet til livsstil. Find ud af, hvad de er, og hvordan du kan forsvare dig.

 • Alder

  Ud over eksterne faktorer har alder en væsentlig indflydelse på din huds tilstand. Teenagehud er underlagt hormonforandringer, som kan forårsage acne og andre hudproblemer.
   
  Efterhånden som du bliver ældre, kan din hud forandre sig og blive mere mat eller tør. Dens evne til at udføre sine vigtigste funktioner kan aftage, og den bliver lettere skadet. Det betyder ikke, at din hud ikke længere er sund; den er blot tyndere og mere tør med flere rynker og har brug for ekstra pleje.

 • Luftkvalitet

  Forurenet luft klæber til huden og kan blokere porerne. Aggressive stoffer som røg eller luftbårne partikler trænger igennem det ydre lag og kan mættes hudens afgiftningssystem. De resulterende hudskader lader vand fordampe, så den bliver tør, ubeskyttet og udsat for irritation, inflammation, rødmen, samt allergiske reaktioner og endda visse hudsygdomme.
   
  Luftbaserede hudskader er ikke begrænset til det udendørs miljø. Air-conditioning kan skade huden ved at fjerne luftfugtighed, hvilket skaber et koldt, tørt miljø, der dehydrerer din hud. 

 • Klima

  Solskin kan give dig en sund kulør og øge produktionen af D-vitamin, men det kan også være en destruktiv kraft mod huden. Fortsat udsættelse for solens ultraviolette stråler kan forårsage dehydrering, varmeskade, rynker, pigmentforandringer, produktion af frie radikaler og endda DNA-skader.
   
  Temperatur ændrer i sig selv ikke din hud meget. Det er derimod fugtigheden i dine omgivelser, der virkelig kan påvirke den. Lav luftfugtighed frarøver dens fugt, mens høj luftfugtighed sætter svedkirtler i overgear, hvilket giver huden et fedtet udseende.

 • Livsstil

  Livsstil kan også have en direkte indvirkning på hudens sundhed. Mangel på søvn, for eksempel, ses tydeligt på dit ansigt, mens høje følelsesmæssige stressniveauer kan forårsage kløe, udslæt og tab af hudfarve.
   
  Kost spiller også en rolle i at holde din hud sund. Hvis din kost ikke indeholder de nødvendige næringsstoffer, din hud har brug for, kan den se tør og kedelig ud.
   
  Dårlige vaner som rygning og for højt alkoholforbrug sætter også deres spor. Alkohol er forbundet med karændringer på hudoverfladen, og rygning kan føre til tørhed, irritation og for tidlig ældning.
   
  Mangel på motion er en anden dårlig vane, som kan efterlade huden bleg og kedelig, men tilsyneladende gode vaner som hyppig vask kan også give bagslag. Overdreven hygiejne med skrappe sæber kan skade hudens overflade og forhindre huden i at udføre alle sine funktioner.

  Med hensyn til fysiske udtryk kan dit tøjvalg forårsage hudforandringer. Folk med følsom hud kan opleve irritation og kløe, når de er iført uld og syntetiske fibre, mens tøj, der er for stramt, kan forårsage gnidning med efterfølgende irritation.
  Tatoveringer og piercinger medfører også potentielle risici, så som infektioner og allergiske reaktioner i de påvirkede områder.
   
  Endelig kan dit valg af produkter udløse hudforandringer. Direkte kontakt med irriterende stoffer og kemikalier, der findes i sæber, rengøringsmidler og farvestoffer, kan forårsage kontakteksem og andre tilstande, navnlig for følsom hud.

Test

din viden

Hvor meget ved du om huden? Sæt din viden på prøve med denne enkle quiz. Er følgende udsagn rigtige eller forkerte?

 • 1

  At drikke 1,5 liter vand om dagen er nok til at holde din hud godt fugtet.