logo

Guide til sund hud


Huden har brug for pleje for at holde sig sund. Daglige hygiejne er vigtig for at holde den ren, sund og i optimal stand til at udføre sine mange funktioner for at beskytte din krop.
 
Ved at følge nogle få, enkle retningslinjer og med lidt omhu og opmærksomhed, bør du være i stand til at nyde alle fordelene ved sund hud.

 • Daglig rensning

  Først og fremmest har huden brug for at være ren for at fungere korrekt. Den skal være fri for støv, snavs, sved, døde celler og andre rester, der forhindrer den i at ånde. Men hvis man f.eks. vasker sig for ofte med sæbe, kan huden blive tør og irriteret, mens stærkt parfumerede produkter kan give allergiske reaktioner og alvorlig irritation. Det er derfor vigtigt at være omhyggelig med at vælge produkter til personlig hygiejne, der passer til din hudtype.
   
  Uanset hvilke produkter, du vælger, bør de være specielt formuleret til at beskytte, fugte og afbalancere hudens pH.

 • Fugt, fugt, fugt!

  Sund hud er godt fugtet hud. Din hud arbejder aktivt for at holde sig i balance ved hjælp af sine egne naturlige fugtgivende faktorer og ved at forhindre for meget vand i at fordampe.
   
  Du kan hjælpe ved jævnligt at bruge hygiejneprodukter, der styrker hudens naturlige hydrering.

 • Livsstilsvalg

  Din hud afspejler din krops generelle sundhed. En sund livsstil bidrager derfor stærkt til at opretholde en sund hud. Dette betyder regelmæssig motion for at øge blodomløb og forbedre tilførslen af ilt og næringsstoffer; alsidig kost, der er rig på f.eks. A-vitamin og Omega-6 fedtsyrer; og at drikke masser af vand. Det betyder også, at man bør undgå dårlige vaner som rygning eller overdreven alkoholforbrug, samt få nok søvn og så vidt muligt begrænse stress.

 • Beskyt din hud

  At beskytte din hud mod miljømæssige faktorer vil hjælpe med at forebygge skader og dehydrering. For eksempel kan du beskytte den mod elementerne ved at have læbepomade på, hvis du står på ski, eller tage godt med tøj på i koldt vintervejr. Om sommeren ser solbrændt hud godt ud, men prøv at sørge for at bruge solbeskyttelse og have en solhat på om sommeren.

 • Undgå ydre udløsende faktorer

  Hvis du har sart hud, så undgå kendte udløsere. Disse kan omfatte uld eller syntetisk tøj, visse rengøringsmidler eller kosmetik, eller kan være af en diætmæssig type, så som bestemte slags fødevarer.

 • Tal med din læge

  Hvis din sarte hud påvirker din livskvalitet, bør du spørge din læge om råd.

Test

din viden

Hvor meget ved du om huden? Sæt din viden på prøve med denne enkle quiz. Er følgende udsagn rigtige eller forkerte?

 • 1

  At drikke 1,5 liter vand om dagen er nok til at holde din hud godt fugtet.