logo

Kort over de forskellige hudtyperDer er mange slags hud, men de kan stort set kategoriseres som normal, tør, fedtet og følsom hud. Opdag din huds hemmeligheder og find ud af mere.

 • Normal hud

  Normal hud er den hudtype, vi alle ønsker. Glat, fast, elastisk og strålende af sundhed. Normal hud er fri for læsioner og sygdom, godt fugtet og afbalanceret. Vigtigst er det, at normal hud er i optimal stand til at udføre sin vigtigste funktion som en heldækkende, beskyttende barriere.

 • Følsom hud

  Følsom hud reagerer kraftigt på faktorer og allergener, der ikke påvirker normal hud. Dette skyldes, at det yderste lag - stratum corneum - har tendens til at have en svækket barrierefunktion, så den lettere bliver beskadiget.
   
  Men ikke al følsom hud er ens, og forskellige mennesker påvirkes af forskellige ting. Nogle menneskers hud kan være følsom over for kontakt med bestemte produkter, der forårsager udslæt eller eksem. Andre påvirkes af vejret, kost, forurening, kosmetik eller endog stress.

 • Tør hud

  Tør hud mangler fugt, hvilket får den til at se kedelig og livløs ud og være mere udsat for rynker, hudsygdomme og allergiske reaktioner.
   
  Hudens overflade indeholder normalt omkring 20% ​vand. Hudkomponenter, herunder lipider og proteiner, udgør en særlig 'mursten & mørtel'-struktur til at fastholde dette vand. Hvis de er beskadiget,  bliver din hud meget hurtigt dehydreret.
   
  En svækket hudbarriere forstyrrer hudens evne til at fastholde fugt. Så tør hud lader fugt fordampe, så den ender med at være endnu mere tør og have endnu mere behov for ekstra pleje.

 • Fedtet hud

  Fedtet hud forekommer, når talgkirtlerne producerer for megen talg eller olie, som kan få den til at se blank eller endda fedtet ud. Overskydende talg kan også blokere porerne og føre til bumser. De områder, der er hårdest ramt, er ansigt, hals, bryst og ryg.
   
  Mange mennesker har fedtet hud i puberteten, især drenge, men nogle menneskers hud er fedtet hele livet på grund af disponerende gener eller hormoner. Hvis dine forældre havde fedtet hud, har du det muligvis også. Og enhver hormonforandringer - på grund af menstruation, graviditet, følelsesmæssige situationer, overgang til overgangsalderen - kan også forårsage, at huden bliver fedtet.

Test

din viden

Hvor meget ved du om huden? Sæt din viden på prøve med denne enkle quiz. Er følgende udsagn rigtige eller forkerte?

 • 1

  At drikke 1,5 liter vand om dagen er nok til at holde din hud godt fugtet.