logo

Livsstil

Beskyt din hud imod solskader

Solen sørger for energi til alt, hvad vi spiser, rører ved og nyder. Men dens stråler er samtidig skadelige. De fleste af os nyder at tage lidt sol og få en flot kulør, men solens UV-stråler er desværre hovedårsagen til, at huden ældes, og de kan desuden forårsage hudkræft.

Det mørke pigment, som giver huden dens naturlige farve kaldes melanin og produceres i huden af pigmentceller. Når vores hud udsættes for sollys, producerer den mere melanin for at forsøge at absorbere yderligere UV-stråling, og derfor bliver huden mørkere. Kuløren er faktisk tegn på, at huden er blevet skadet og forsøger at beskytte sig selv. Du tror måske, at lidt rød hud ikke er nogen skade til. Men det passer ikke.

Eksponering for UV-stråler – enten naturligt eller i form af solarium – kan få dine celler til at mutere og forårsage hudkræft samt resultere i strukturskader i huden ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO).  På kort sigt kan disse skader vise sig som forbrænding, skrøbelighed og ardannelse. Og på længere sigt kan nedbrydelsen af hudens kollagen forårsaget af solens UV-stråler medføre fotoældning i form af rynker og tab af elasticitet.

Det er altid vigtigt at beskytte huden imod solskader uanset alder, men man bør være særligt opmærksom, når det gælder børn, da deres hud endnu ikke er fuldt ud beskyttet af melanin. Nogle få boblende solskoldninger i barndommen kan fordoble en persons livstidsrisiko for at udvikle en alvorlig form for hudkræft. Beskyt dig med den højeste solbeskyttelsesfaktor (SPF), mindst 15, når du opholder dig i solen. Personer med lys hud behøver mere beskyttelse imod solen end personer med mørkere hud. Husk at huden er det skjold, som beskytter dig imod omgivelserne. Den har brug for din hjælp til denne funktion.

Sørg for at få din skønhedssøvn

Kan søvnmangel påvirke hudens integritet? En række studier har vist, at søvn spiller en rolle i genetableringen af immunsystemets funktion, samt at ændringer i immunresponsen kan påvirke kollagenproduktionen. Adskillige studier i vedvarende søvnmangel tyder på, at der opstår brud i hudbarrierens funktion og slimhinderne. Faktisk påvirker søvnmangel sammensætningen og integriteten i adskillige systemer.

Det er ikke uden grund, at man kalder det skønhedssøvn. En god nattesøvn kan nemlig bidrage til en sundt udseende hud. Vores krop forsøger at gendanne energi og genopbygge væv og celler, mens vi sover, og det gælder også for huden.