logo

Næring

Du bliver, hvad du spiser

Cremer og lotioner kan gøre underværker for huden, men din kost bidrager også til sund hud. Du kan pleje din hud indefra ved at holde dig til en balanceret og sund kost, som indeholder masser af næring til din hud. Din hud kan få gavn af den samme næring, du får fra madvarer, der har en positiv effekt på dit hjerte og andre større organer.

At indtage visse madvarer kan i høj grad forbedre din huds udseende og det samme gælder for hår, negle og øjne. Din hud holdes ikke blot sund, men du vil også se yngre ud.

En kost som er rig på fytostoffer er antioxiderende, kan stimulere DNA-reparationen, øge kollagenproduktionen, reducere inflammation og forbedre blodomløbet. Så hvis du vil have en hud, der føles blød og ser fast ud, skal du spise madvarer indeholdende blandt andet B-,C-, og E-vitaminer, fibre, calcium, jern, magnesium, kalium, fosfor, silicium, citronsyre, betacaroten og folinsyre. På denne liste finder du nogle af de mest anbefalede: bær (tranebær, blåbær, solbær og jordbær), korsblomstrede grønsager (kål, broccoli, grønkål, blomkål og rosenkål), mørkegrønne bladgrønsager (spinat, grønkål og mørke salatblade), agurker, brazil nødder og havre.

Fisk indeholder også store mængder af vitaminerne A, B1, B12 og B6 samt Omega-3 og Omega-6 fedtsyrer, som er særdeles gavnlige for huden, hjertet og hjernen.

Undgå den så skadelige tobak

Rygning er mindst lige så skadeligt for huden hvad angår ældningsprocessen som solbadning uden UVA/UVB-cremer. Kliniske tests har bevist, at en rygers hud ældes hurtigere end en ikke-rygers hud. For eksempel er det blevet påvist, at huden hos en 40-årig, som har røget i flere år har samme omfang af skader som en 70-årig ikke-rygers hud. Lægerne kalder denne type hudændringer for ‘tobaksansigts-’syndrom.

Nikotinen i cigaretter har en åreforsnævrende effekt, i det den indsnævrer blodkarrene i huden, hvilket svækker blodgennemstrømningen i huden. Mindre blodgennemstrømning betyder mindre ilt og næring til huden. Mange af  kemikalierne i cigaretter kan også skade kollagen og elastin. Derved kan huden begynde at rynkes før tid.  

Nyd en drink – med måde

Det er almindeligt kendt at alkohol kan bidrage til dehydrering af din krop og derved af din hud, hvilket efterlader den med et ældre og mere træt udseende. Overdreven indtagelse af alkoholiske drikke er kendt for at forårsage oxidative skader og sænke virkningen af glutathion og andre antioxidanter, som normalt ville hjælpe huden med at holde de frie radikaler i skak.

Moderat alkoholindtag (en genstand om dagen for kvinder og to for mænd) er i orden. Desuden kan visse rødvine være et særligt godt valg, fordi de indeholder antioxidanter såsom resveratrol.

Hvad angår hudplejeprodukter indeholdende alkohol, er det vigtigt et være opmærksom på, at de også påvirker hudens hydrering. Det sker fordi de skræller hudens naturlige barriere af og ændrer pH-balancen. De fjerner også talg, hudens naturlige overfladefedtstoffer. Det gør at fugten kan fordampe endnu hurtigere, hvilket resulterer i udtørring af huden.