OM HUD

Hudens rolle i forhold til kroppens indhold af serotonin og oxytocin

En let berøring, et stort kram eller blot en arm omkring skulderen – alle disse former for positiv berøring får os til at føle os godt tilpas. Årsagen er, at kroppen frigiver serotonin og oxytocin ved berøring – begge hormoner med ansvar for følelsen af kærlighed og glæde. Der er flere måder at booste serotonin på og øge mængden af oxytocin. Det vil vi kigge nærmere på i denne artikel. Men lad os først se på, hvad de egentlig er.

Massage er hudens naturlige antidepressive middel.

Tiffany Field, Dir. of the Touch Research Institute

Hudens rolle i forhold til kroppens indhold af serotonin og oxytocin

Hvad er oxytocin og serotonin?

Kroppen indeholder mange hormoner, som kan booste og fremme almindeligt velvære. To af dem indeholder serotonin, som er ansvarlig for velvære og glæde, mens oxytocins funktion er at regulere tilknytningen til andre, kærlighed og tillid. Det virkelig interessante ved disse hormoner er, at de påvirkes af dit miljø, forhold til andre mennesker, kost, motion og til tider endda mikroberne i din tarm. 

Sådan øges mængden af serotonin

Hvis du gerne vil booste mængden af serotonin, er det ret enkelt, og som du har måske allerede gættet, behageligt. 

Den første måde er at udsætte kroppen for sollys. UV-strålerne, som optages af kroppen, producerer D-vitamin, og det fremmer produktionen af serotonin. Glem ikke at smøre dig ind i solcreme, før du går ud i solen  

En anden måde er at motionere. Det har nemlig vist sig, at motion både øger produktion og udløsning af serotonin. 

Den tredje måde er at mindes glade stunder. Denne meget enkle handling, nemlig at tænke på gode oplevelser, øger nemlig også mængden af serotonin.   

Den sidste måde er gennem berøring. Helt præcist massage. Man har fundet ud af, at massage øger mængden af serotonin, og det får dig til at føle dig godt tilpas og glad. 

Sådan øges mængden af oxytocin

Hvis du gerne vil vide, hvordan du kan øge mængden af oxytocin, så er det faktisk ret nemt. Oxytocins funktion er at regulere tilknytningen til andre, kærlighed og tillid. De måder, du kan booste dette hormon på, involverer derfor næsten altid andre mennesker. At spise sammen med en anden person, at give og modtage gaver eller at fortælle en anden, at du holder af ham/hende – det er alle fantastiske måder at booste dit serotoninniveau på. Den anden måde er gennem fysisk kontakt. Et kram, en omfavnelse eller blot at holde i hånd kan give dig et oxytocin-boost og få dig til at føle dig mere forbundet. 

Sådan kan Sanex hjælpe

Som vi har set, spiller huden en vigtig rolle for de to hormoner, der er ansvarlige for kærlighed og glæde. Uanset om det er en massage, at holde i hånd eller få et knus, så er hudkontakt nøglen til at booste disse hormoner. Derfor er det vigtigt for Sanex at kunne tilbyde dig produkter, som plejer din hud, og årsagen til at deres formål er at holde den sund. Hvis du gerne vil have en blød hud, der er dejlig at røre ved, kan du prøve Sanex Dermo Moisturising Shower Gel. Den plejende formular er med til at hydrere, beskytte og genopbygge hudens barriere, samtidig med at den tager højde for hudens pH-værdi. Eller du kunne prøve Sanex Zero% Sensitive Skin Shower Gel, som er uden duftstoffer og kun indeholder omhyggeligt udvalgte ingredienser, der er milde mod følsom hud og mindsker risikoen for irritation.

Uanset hvad du vælger, er det vigtigt at holde huden sund for at opnå de store fordele ved at booste glædes- og kærlighedshormonerne.