OM HUD

Håndering af stress: hvordan hudkontakt kan berolige sindet og bekæmpe stress

Vi oplever alle stress på den ene eller anden måde i løbet af livet. Uanset om det skyldes en særlig hård dag, en flytning eller sågar planlægning af et bryllup, så rammer stress os alle. Den gode nyhed er imidlertid, at der er nogle enkle måder at håndtere stress på, som vi vil kigge nærmere på i denne artikel.

Massage er hudens naturlige antidepressive middel.

Tiffany Field, Dir. of the Touch Research Institute

Håndering af stress: hvordan hudkontakt kan berolige sindet og bekæmpe stress

Hvad er stress?

Stress er kroppens måde at reagere på i visse situationer. Når du føler dig stresset, frigiver kroppen kortisol – 'kæmp- eller flygt-hormonet'. Dette hormon, som er virkningen af stress, hjælper dig faktisk med at håndtere stressede situationer og er ikke altid dårligt. Nogle mennesker synes, at visse typer af stress motiverer dem og hjælper dem med at få tingene gjort. Men al stress er ikke ens, og nogle gange har vi brug for noget særligt for at kunne stresse af. 

Hvad forårsager stress?

Stress kan skyldes hvad som helst. Uanset om det er arbejdsrelateret stress, planlægning af en stor begivenhed, flytning eller andet, kan du ikke slippe af med stress. Men der er måder at bekæmpe stress på, så du kan føle dig godt tilpas. Og de er ret enkle.

Måder at bekæmpe stress på

Hvis du lægger mærke til tegnene på stress, for eksempel hvis du føler dig nervøs eller bekymret over noget, så er der nogle ret nemme og behagelige måder at dæmpe disse stresssymptomer på.  

Giv en anden et kram

Det lyder et enkelt, men det kan være ret effektivt. Når du har direkte hudkontakt, frigiver kroppen oxytocin og serotonin. Disse hormoner er ansvarlige for velvære og glæde. Og når du skal håndtere stress, så kan disse hormoner få dig til at føle dig bedre tilpas. Uanset om det handler om at holde i hånd, få et kram, få massage eller sågar sove ved siden af en, du holder af, så er direkte hudkontakt fantastisk til håndtering af stress. 

Få noget "jeg-tid"

Selvom det er både godt og sjovt at være sammen med andre, bør du også bruge noget tid alene. Hvis det er muligt, så afsæt en eller to aftener om ugen, hvor du bare er dig selv. Prøv med en forkælelsesaften, hvor du tager et langt bad og plejer din hud eller giver dig selv fodmassage. Det kan være meget afslappende og behageligt at drage omsorg for dig selv og din hud – den rene stressterapi.   

Gå en lang tur

Regelmæssig motion er med til at mindske stress. Motion reducerer kroppens stresshormoner og hjælper med at frigive endorfiner, hvilket får dig til at føle dig bedre tilpas. Der findes også afslapningsøvelser til afstresning som for eksempel yoga. Det kan bekæmpe stress ved at øge din opmærksomhed på krop og åndedræt. 

Brug tid sammen med venner og familie

Når du er sammen med venner og familie, får du det bedre En undersøgelse har endda påvist, at tid sammen med mennesker, man holder af, frigiver oxytocin, som øger din velvære. Det kunne være en fantastisk måde at bekæmpe stress på.

Sådan kan Sanex hjælpe

Vi ved, at huden er stærk, og at hudkontakt kan være med til at bekæmpe virkninger af stress. Derfor er Sanex' mission at holde huden sund. For at give din hud noget konstant kærlighed kunne du prøve Sanex Dermo Moisturising Shower Gel, som er ideel til normal til tør hud. Den plejende formular er med til at hydrere, beskytte og genopbygge hudens barriere, samtidig med at den tager højde for hudens pH-værdi. Eller du kunne prøve Sanex Zero% Sensitive Skin Shower Gel, som er uden duftstoffer og kun indeholder omhyggeligt udvalgte ingredienser, der er milde mod følsom hud og mindsker risikoen for irritation.