om hud

Sådan tager du hånd om hud med tendens til eksem: Symptomer, årsager, behandling og forebyggelsesråd

Hvis du lider af eksem eller atopisk hud er du ikke alene. Ifølge Allergy UK er der ca. 15 millioner i Storbritannien, der lider af eksem, og læger udskriver millionvis af recepter på topiske cremer hvert år. Men hvad er årsagen til eksem, hvordan ved du, at du har eksem, og hvad er den bedste behandling?

Hvad er årsag til eksem?

Eksem er en hudlidelse og ikke en hudtype. Eksem skyldes en lang række årsager, som kan være genetiske eller forårsaget af et svækket immunsystem og miljømæssige forhold som fremkalder allergier. Det er også meget almindeligt blandt børn og unge. Disse årsager kan svække hudens naturlige barrierefunktion, hvilket betyder, at huden er dårligere til at holde på væske, end den burde være. Huden bliver dermed mere tør og følsom.

”Ordet eksem er et almindelig udtryk, som ofte bruges til at beskrive atopisk hud, det vil sige en arvelig sygdom, hvor patienter får et udslæt, især omkring albuerne, på kinder og i knæhaserne,” forklarer hudlæge Dr. Zac Handler. ”Vi ved ikke alt om lidelsen, men vi ved, at den ofte opstår i barndommen, og den betragtes som en systemisk inflammatorisk sygdom, som viser sig på huden.”

Hvordan ved jeg, at jeg har eksem?

Eksem kan bedst beskrives som betændelse i huden og forekommer normalt som et rødt, kløende udslæt eller tørre pletter. I modsætning til tør hud er eksem mindre forudsigelig, og et udbrud kan opstå når som helst. Du oplever måske, at din eksem forværres, når du føler dig stresset, har allergi såsom høfeber eller ikke har fået nok søvn. Over tid vil det muligvis lykkes dig at finde årsagen, så du kan håndtere det bedre.

Er der flere forskellige typer eksem?

Ifølge National Eczema Association findes der flere forskellige typer eksem. Blandt andet kontakteksem, atopisk hud, skæleksem og nummulat eksem. Hver form for eksem medfører kløen og rødme samt blæredannelse og væskedannelse. I meget alvorlige tilfælde kan huden skrælle af. Bliv tilset af en læge for at finde ud af, hvilken type eksem du har, og hvordan du bedst kan håndtere den.

Undgå for megen parfume eller udtørrende kar- eller brusebadsprodukter, og erstat dem med blødgørende cremer og badeprodukter.

Dr Zac Handler

Sådan tager du hånd om hud med tendens til eksem: Symptomer, årsager, behandling og forebyggelsesråd

Hvordan kan jeg pleje tør hud og eksem?

Eksem bør behandles med blødgørende cremer, der er udviklet til at lindre betændelse i huden og kløen. I meget alvorlige tilfælde kan du få udskrevet recept på steroidcreme af din læge, men i det daglige bør du undgå kontakt med produkter, der indeholder duftstoffer og skrappe ingredienser.

”Læsioner på tør hud skyldes hudbarriereproblemer, der gør, at væske fordamper fra huden,” forklarer Dr. Zac Handler. ”Det kan føre til tør og kløende hud, som har brug for fugtighedscreme. Derudover er det vigtigt at undgå udtørrende sæber og produkter med duft, da de kan forværre eksemen. Til betændte områder bør du bruge en steroidcreme for at reducere betændelsen.”

Brug produkter med en enkel formulering

Brug produkter med meget få ingredienser såsom Sanex’ Zero% Sensitive Skin Shower Gel. Denne showergel egner sig til meget følsom hud, da den ikke indeholder farvestoffer, sæbe eller duftstoffer. Det er et meget velegnet produkt til irriteret hud med tendens til eksem. Under et udbrud kan du også prøve en shower gel såsom Sanex’ Advanced AtopiCare. Dette milde produkt med olier og blødgørende midler er udviklet i samarbejde med hudlæger med henblik på at mindske irritation. Din hud bør føles blød og behagelig bagefter. Brug derefter en fugtgivende creme over hele kroppen og i ansigtet til at holde på fugten.

De bedste Sanex-tips: Meget varmt vand forværrer tilstanden for hud med tendens til eksem, så husk at bade i vand, der ikke er for varmt.

Kilder:

https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/

https://www.allergyuk.org/

DEL DENNE ARTIKEL

RÅD FRA EKSPERTER

RÅD FRA EKSPERTER

Dr Zac Handler

Undgå for megen parfume eller udtørrende kar- eller brusebadsprodukter, og erstat dem med blødgørende cremer og badeprodukter.