om hud

Sådan tager du hånd om kløende hud: Årsager, behandling og råd om forebyggelse

Hvis du har en hud, der klør, ved du, hvor ubehageligt og irriterende det er – for slet ikke at tale om, hvordan det kan påvirke dit humør. Men hvad er årsagen til tør og kløende hud, og hvordan kan du lindre symptomerne uden at komme ind i en ond cirkel med kløen og kradsen?

Symptomer på kløen

Kløen kaldes på fagsprog pruritus – en lidelse, som opstår på både små og store områder af kroppen. Den kan forekomme som røde, ru og ujævne plamager eller blot som ubehag uden fysiske tegn. Ved kroniske lidelser, hvor huden kradses konstant, kan hudområder forekomme hævede, begynde at bløde og blive betændte.

Hvad skyldes kløen?

Der er mange årsager til, at din hud kan klø, så det er vigtigt at forsøge at finde årsagen for at kunne lindre symptomerne på lang sigt. Pruritus kan blive meget invaliderende, og nogle kroniske tilfælde skyldes indre lidelser, nervesygdomme, reaktioner på medicin, materialer og planter såsom latex og efeu. Hvis din hud altid klør, bør du aftale en konsultation med en læge snarest muligt.

Den mest almindelige årsag til kløen er dog tørhed: en lidelse, som opstår naturligt med alderen, idet proteiner såsom kollagen (ansvarlig for hudens fylde og fasthed) begynder at forsvinde, og fugt går hurtigere tabt gennem epidermis. Overdreven rensning af huden med varmt vand, skrappe produkter og sæber med en høj pH-værdi kan også gøre, at huden bliver mere tør og begynder at klø.

Undgå for megen parfume eller udtørrende kar- eller brusebadsprodukter, og erstat dem med blødgørende cremer og badeprodukter.

Dr Zac Handler

Sådan tager du hånd om kløende hud: Årsager, behandling og råd om forebyggelse

”Der er flere årsager til kløen – også kaldet pruritus – som forårsages af stimulering af nervesystemet,” forklarer hudlæge Dr. Zac Handler. ”En af disse årsager er nedsat funktion af hudbarrieren og betændelse, som forekommer ved tør hud. Disse nerver, kaldet C-nerver, aktiveres af ændringer i pH-værdien, øget luftfugtighed eller temperatur og nyder godt af reduceret transepidermalt væsketab, der genopretter hudens pH-værdi og reparerer hudbarrieren."

Gode råd om behandling

Alle hudlidelser, som kommer til udtryk ved kløen og tørhed, har godt af fugt, så det bedste, du kan gøre, er at tilføre fugt til hudbarrieren ved hjælp af en balsam eller specialcreme. Dette er, når huden kradses som en reaktion på kløen og dermed forårsager yderligere skade på hudbarrieren, og symptomerne forværres. Hudlæger anbefaler, at man bruger en lindrende og blødgørende creme såsom Sanex’ Zero% Sensitive Skin Body Moisturiser på de berørte områder.

SANEX-TIP: Hæld en smule af din fugtighedscreme eller specialcreme i en lille flaske, og tag den med dig overalt. Du vil aldrig kløe og kradse igen.

Når du tager karbad eller brusebad, skal du også sørge for kun at bruge produkter, som fugter huden i stedet for at udtørre den. Undgå alt, hvad der indeholder meget parfume eller udtørrer huden såsom sæber, og udskift det med blødgørende cremer og badeprodukter som for eksempel dem fra Sanex’ Sensitive-serien. Deres formler er udviklet med fugtgivende ingredienser, som tager hensyn til huden og genopretter dens naturlige pH-værdi. Men glem ikke! Nøjes med at bade én gang om dagen, så du ikke fjerner vigtige fedtstoffer og lipider fra huden.

DEL DENNE ARTIKEL

RÅD FRA EKSPERTER

RÅD FRA EKSPERTER

Dr Zac Handler

Undgå for megen parfume eller udtørrende kar- eller brusebadsprodukter, og erstat dem med blødgørende cremer og badeprodukter.