OM HUD

Hudens mikrobiom gavnlige bakterier på huden

Vi behøver ikke at fortælle dig, at hverdagen er travl. Mellem arbejde, træning, børn, venner, madlavning og alt muligt andet skal du også tænke på at holde dig så sund som muligt. At holde sig sund handler også om at passe på huden. Huden er kroppens største organ, og nogle gange er den også dit første forsvarsskjold, så det giver god mening at passe på den. Måden, du kan pleje den på, er ved at passe på hudens mikrobiom. Læs videre og få mere at vide om hudens bakterier og den rolle, de spiller for din sundhed.

Hudens mikrobiom gavnlige bakterier på huden

Hvad er hudens mikrobiom?

For det første er det godt at få en forståelse af, hvad mikrobiomet er. Mikrobiomet er en gruppe af bakterier, som lever i kroppen og på huden. Disse mikroorganismer har forskellige funktioner afhængigt af, hvor de befinder sig. Dem, på din hud kaldes for hudens mikrobiota, og de udfører forskellige opgaver forskellige steder på din krop. Hudens normale mikrobiota består af bakterier på huden, svampe, mider og vira. Nogle er gavnlige bakterier, og nogle er skadelige, men der er altid en balance, som hjælper huden med at holde sig sund.

Disse bakterier, mider og svampe, der lever på huden, gør ingen skade. Faktisk forhindrer de de mindre venligtsindede bakterier i at forårsage betændelsestilstande på huden. Den bedste måde at forhindre, at 'skadelige' bakterier forvolder skade på huden, er at passe på de 'gavnlige' bakterier, der har udviklet sig på kroppen.

Dr. Zac Handler

Hvad er hudens mikrobiom godt for?

Hudens mikrobiom er meget vigtigt. Vi har kendt til hudens mikrobiom i mange hundrede år, men har ikke altid vidst, hvad det gavnede. I starten prøvede folk at slippe af med det, for de vidste ikke, hvor gavnligt det var. Nu kender vi alle dets gavnlige effekter. Hudens gavnlige bakterier holder den sund ved at fjerne de skadelige bakterier, hvoraf nogle er årsag til betændelse og andre lidelser. De gavnlige bakterier forhindrer også, at de skadelige bakterier tager over. Det ville nemlig føre til ubalance, som kunne resultere i visse lidelser.

Hvad er forskellen på gavnlige bakterier og skadelige bakterier?

Selvom du både har gavnlige og skadelige bakterier på huden, er der en balance, som meget gerne skulle opretholdes. Hudens gavnlige bakterier forhindrer de skadelige bakterier i at overtage og forårsage skader. De skadelige bakterier kan føre til betændelsestilstande og i visse tilfælde endda forsinke hudens heling, hvis du i forvejen har en hudlidelse som atopisk eksem. Personer med visse hudlidelser har flere skadelige end gavnlige bakterier på huden, og balancen mellem dem er derfor ikke optimal. Af den årsag er pleje af hudens mikrobiom så vigtig.

Hvordan øges mængden af hudens gavnlige bakterier?

Sanex har gjort det meget nemt at øge mængden af gavnlige bakterier på huden. De har udviklet et nyt produktsortiment, som de kalder Sanex BiomeProtect Dermo. Sortimentet indeholder et patenteret præbiotisk og postbiotisk kompleks, der understøtter de gavnlige bakterier på huden og angriber de skadelige. Produkterne styrker også hudens naturlige barriere og tilfører fugt. Hvis du har meget følsom hud, har du måske lyst til at prøve Sanex BiomeProtect Dermo Hypoallergenic Shower Gel. Den styrker hudens barriere og mindsker risikoen for irritation. Sanex BiomeProtect Protector Shower Cream styrker også hudens barriere og holder på fugten, så huden forbliver blød og sund. Og efter badet kunne du måske have lyst til at prøve Sanex BiomeProtect 24h Nourishing Body Lotion, som også indeholder det patenterede præbiotiske og postbiotiske kompleks og tilfører langtidsvirkende fugt.

Kilder

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535073/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32560310/