graviditet

Hudpleje under graviditet: Den bedste hudplejerutine under graviditet

Under graviditet oversvømmes kroppen af en lang række nye hormoner, som kan ændre huden markant. Mens nogle kvinder har den berømte ”glød” under graviditeten, oplever andre problemer såsom melasma, overfølsomhed og hormonal akne. Læs vores enkle vejledning for at få svar på de mest almindelige spørgsmål om, hvordan du håndterer ændringer i din hud.

Hvorfor er huden ekstra følsom under en graviditet?

Graviditet kan være en tid med ekstra bekymringer, og dette kombineret med hormoner kan gøre, at huden blive mere følsom. Nogle eksperter mener, at det er en beskyttelsesmekanisme mod infektion og sygdom hos kvinder i forbindelse med graviditet. Hvis din hud føles mere tør og følsom, bør du sikre dig, at din hudpleje under graviditeten er lindrende og enkel. Se efter enkle formuleringer, som indeholder fugtgivende og milde ingredienser såsom glycerin, sheasmør og hyaluronsyre.

Hvorfor er min hud blevet fedtet?

Under din graviditet vil du muligvis opleve, at din hud bliver mere fedtet. Fedtet tilstopper porerne og er årsag til udbrud på kinder, hage og kæbeparti. De hormonelle ændringer skyldes, at kroppen producerer mere progesteron for at beskytte livmoderen. Ændringen i huden er helt normalt, så du behøver ikke at være bekymret, og der er måder, du kan hjælpe din hud på, så den forbliver afbalanceret. Den bedste måde at håndtere fedtet hud på er at bruge et renseprodukt og en fugtighedscreme, der er udviklet til at behandle udbrud og regulere mængden af hudfedt, og som indeholder nænsomme, eksfolierende ingredienser såsom alfa-hydroxysyrer. Prøv at undgå mere skrappe ingredienser såsom salicylsyre, da de kan føre til øget overfølsomhed. Du kan også prøve en ler- eller muddermaske, der renser porerne og forebygger tilstopning.

Hvordan kan jeg forebygge melasma?

Efterhånden som huden bliver mere følsom under graviditeten, øges lysfølsomheden også (hudens reaktion på solens UV-stråler). Dette stimulerer hudens pigmenthormoner, hvilket også kan forårsage melasma – en hudlidelse, som er kendetegnet ved plamager med misfarvninger. ”Melasma, en lidelse, hvor melanocytterne øger mængden af pigment i huden, er forårsaget af både lysfølsomhed og østrogen,” forklarer hudlæge Dr. Zac Handler. ”Det er ikke kun gravide kvinder, som lider af melasma, men den øgede østrogenproduktion i forbindelse med en graviditet har gjort, at lidelsen har fået øgenavnet ”graviditetsmasken”.

Reducer forekomsten af strækmærker ved at benytte en fed fugtighedscreme morgen og aften på de hudområder, hvor strækmærkerne er mest synlige.

Dr Zac Handler

Hudpleje under graviditet: Den bedste hudplejerutine under graviditet

Selvom melasma ofte forsvinder efter graviditeten, er det vigtigt at beskytte dit ansigt med solcreme med en høj SPF-faktor. Husk at påføre solcreme hver morgen som det sidste trin i din daglige hudplejerutine. ”Behandling af melasma har fokus på at reducere de berørte områders eksponering for ultraviolet lys ved hjælp af solcreme og brug af lysningscremer såsom hydroquinon,” fortsætter Dr. Handler. ”Det er vigtigt at bemærke, at hvis pigmentet findes i dermis (mellemlag af huden) frem for epidermis (yderste lag), vanskeliggøres behandlingen. En kvalificeret hudlæge kan kende forskel og anbefale den bedste behandling”.

Hvordan kan jeg forebygge strækmærker?

Strækmærker er en naturlig del af en graviditet og forekommer som lyserøde strenge hen over hofterne, maven og brysterne. De opstår, når huden strækkes, og fibrene under overfladen går i stykker, for at imødekomme babyens behov for plads, især i det tredje trimester, hvor de fleste oplever vægtstigning. Du kan forebygge og reducere forekomsten af strækmærker ved at benytte en fed fugtighedscreme morgen og aften på de hudområder, hvor strækmærkerne er mest synlige. Fortsæt med fugtighedscremen gennem hele graviditeten, især når strækmærkerne begynder at dukke op, da de er nemmere at behandle, når de først bliver synlige.

DEL DENNE ARTIKEL

RÅD FRA EKSPERTER

RÅD FRA EKSPERTER

Dr Zac Handler

Reducer forekomsten af strækmærker ved at benytte en fed fugtighedscreme morgen og aften på de hudområder, hvor strækmærkerne er mest synlige.